Kerstmis 2023. Wat strekt jou tot vrede?


Kerstmis 2023. Wat strekt jou tot vrede?

Het verhaal gaat dat toen Jezus als volwassen man Jeruzalem naderde, hij over de stad uitkeek en begon te huilen. De evangelist Lucas, die dit heeft opgetekend, wist al, dat veertig jaar later de stad in puin zou liggen. Een opstand van het joodse volk tegen de Romeinen, zou Jeruzalem noodlottig worden. Het hart van de stad, de tempel, werd met de grond gelijk gemaakt. Of Jezus dat voorvoeld heeft, of dat Lucas dat Jezus achteraf in het gemoed legt, weten we niet.

Er staat geschreven, dat Jezus huilde. ‘Had Jeruzalem maar geweten, wat haar tot vrede strekte’. Hoe actueel wil je het hebben?

Op dit moment van schrijven, woedt er nog steeds een oorlog in Israël. Er is een tijdelijk staakt-het-vuren. Gevangenen, gegijzelden worden uitgewisseld. Ik zie beelden van een joodse vader, die na een maand zijn dood gewaande dochter in zijn armen sluit. Een Palestijnse moeder die na jaren vrijkomt, is blij haar zoon weer in de armen te sluiten. Wat is hij groot geworden! Hij blijft haar kleine zoontje! Ik zie mensen, die alleen maar verlangen naar vrede, naar rust, naar gewoon je eigen familieleven kunnen leven. Waarom kan dat niet?!

Wat strekt Jeruzalem tot vrede? Die vraag kun je ook aan jouzelf stellen: ‘Wat strekt jou tot vrede?’ 
Ben je tevreden met jouw leven? Met jouw werk? Gezin? De wereld om jou heen? Is jouw leven in balans? Kom je voldoende toe aan jezelf, aan jouw meest naasten?

In christelijke kerken vieren we, dat God mens wordt onder de mensen. De liefde, die God is, wil gedeeld worden. God wil ‘Communio’, gemeenschap met ons worden.

Van liefde heb je nooit te weinig. Hoeveel je er ook van weggeeft, het wordt niet minder. In die overvloed wil God de mensen laten delen. Daartoe is Jezus geboren. Om ons te laten zien, hoe je dat doet. Door elkaar vertrouwen te geven. Er voor elkaar te zijn, als je elkaar nodig hebt. Offers brengen hoort daar ook bij. Soms moet je wat laten om een ander ter wille te zijn. Ook voor mensen, die verder weg van je staan. Vreemdeling zijn. Maar wel in jouw straat wonen.

Wees niet bang tekort te komen. Er is voldoende voor iedereen. Daar heeft God voor gezorgd. 

Uiteindelijk zijn we allemaal mensen, die verlangen bemind te worden, het leven samen te delen have en goed, de pijn en de vreugde, gelukkig te zijn. Dat in elkaar terugzien en samen beleven. Dat is de ware vrede. Ik wens u zalig Kerstfeest!

Frank de Heus, pastoraal werker



Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


Reageer



Door op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Blijf in mij
door
parochievicaris Willy Rekveld
De anderen
door
Dick Kohlwey

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP