Rust


Rust! 
"Ik ben zachtmoedig en nederig van hart; en gij zult rust vinden voor uw zielen" (Mat. 11,29)

Afgelopen week kwam in het nieuws, dat veel jongeren nog steeds te maken hebben met mentale problemen. Met name meisjes zeiden dat ze zich onder meer zenuwachtig voelen, bang of ongelukkig en dat ze zich slecht kunnen concentreren.

In een appgroep waar ik in zit, ontspon zich hierop een discussie. Ik verbaasde mij net als leerkrachten om mij heen, dat de mobiele telefoon helemaal niet als oorzaak van de problemen wordt genoemd door de onderzoekers. Een mobiel is een prachtig ding, want het legt de wereld voor je open aan informatie en contacten. Je kunt er van alles mee. Het is hartstikke handig.

Maar de mobiel is ook een bron van onrust. Al leg je hem aan het begin van een les in een rek voor in de klas, het blijft je aandacht trekken en verstoort je concentratie. Kinderen worden op sociale media gepest en buitengesloten. Ze vergelijken elkaar op het aantal ‘likes’. Heb je er weinig dan voel je je een ‘loser’. Da’s niet goed voor je zelfvertrouwen.

Jongeren leren steeds minder een 'gewoon' goed gesprek met elkaar te voeren. Ze durven niet te bellen om een stageafspraak te maken. Doodeng! Relaties worden per app uitgemaakt. Ze durven het elkaar niet recht in het gezicht te zeggen.

Jezus zegt in het evangelie van komende zondag een bron van rust voor ons te willen zijn. Rust vind je door zachtmoedig te zijn en nederig. Zo is Jezus en zo kan hij werkelijk mens voor zijn medemens zijn. Moedig om iemand recht in het gezicht te kijken. Zacht door niet te (ver)oordelen. Nederig, waardoor hij de ander de ruimte biedt zijn of haar verhaal te doen en dat echt te kunnen horen.

Als we dat onze jongeren thuis of op school eens zouden kunnen meegeven!?

Frank de Heus, pastoraal werker

 
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Teken van liefde
door
parochievicaris Willy Rekveld
Zaaien en oogsten
door
past. werker Frank de Heus

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP