Vasten, stilstaan en loskomen


Vasten

Op zoek naar de betekenis van ‘vasten’ komen we misschien te snel bij oude herinneringen. Herinneringen aan kerkelijke voorschriften. Niet onbegrijpelijk want velen van ons leerden ‘in-vraag-en-antwoord’ wat het begrip vasten kan betekenen.

Natuurlijk we kennen nog twee officiële vastendagen: Aswoensdag en Goede Vrijdag. Wanneer we ons bij de betekenis van ‘vasten’ evenwel beperken tot ‘het onthouden van eten en drinken’ missen we snel zicht op wat ‘vasten’ kán betekenen. De gedachten aan ‘verplíchte vasten- en onthoudingsdagen’ zal ons eerder afschrikken dan ons tot bezinning uitnodigen. 

Vasten is veelmeer stilstaan bij het ritme van ons eigen leven. Op zoek gaan naar wat belangrijk is, én op zoek naar wat bijzaak is in ons bestaan.
Vasten is loskomen van bijzaken die ons kunnen gijzelen.

In talloze aspecten van ons bestaan kan ‘vasten’ betekenis hebben. De afbeelding boven, de woordenwolk, kan ons op een spoor zetten inhoud te geven aan een eigen én eigentijdse invulling van de vastentijd.

In deze voorbereidingstijd op Pasen worden we uitgenodigd om in de voetsporen van Jezus van Nazareth onze levensweg te zoeken. Om in Godsnaam geluk te delen en op te komen voor de schepping die ons gegeven is.
Zo wordt Pasen het feest van nieuw leven.

Thij Willems, emeritus pastoraal werker (Haaksbergen)



Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


Reageer



Door op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Blijf in mij
door
parochievicaris Willy Rekveld
De anderen
door
Dick Kohlwey

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP