Veertig dagen de tijd


Veertig dagen de tijd

In deze Veertigdagentijd mogen wij op de uitnodiging van Jezus ingaan Hem te volgen. Dat dit in ons geloof een gave mag zijn krachtens de Geest die Jezus bezielde is een gave, maar dat het daarmee ook een opgave is mag duidelijk zijn.

Groeien in geloof
In het evangelie van de eerste zondag van de veertigdagentijd wordt dit duidelijk gesteld: Niet van brood alleen leeft de mens, maar van elk woord dat komt uit de mond van God (Lucas 4, 1-13). Dat wat Jezus zegt op de vraag van de verleider wil ons een richting geven voor deze veertig dagen.
In de eerste prefatie van de Veertigdagentijd wordt  dit uitgesproken in de tekst: Want Gij gunt uw gelovigen jaarlijks met een zuiver hart naar het paasfeest toe te gaan: dit is een tijd van meer toeleg op het bidden, grotere aandacht voor de liefde tot de naaste, een tijd van groter trouw aan de sacramenten waarin wij zijn herboren. Zo groeien wij tot de volheid der genade die Gij uw kinderen hebt toegezegd.

God, de barmhartige Vader
Een God die voor ons wil zijn als een barmhartige Vader, zichtbaar geworden in Jezus Christus, die de weg ten einde ging en ondanks de verheerlijking op de berg Thabor (Lucas 9, 28b-36) - waarover we horen op de tweede zondag - niet bleef steken in zijn verheerlijking, maar zijn weg vervolgde om door lijden en dood heen het leven te geven aan hen die in geloof, hoop en liefde met Hem die weg te gaan.

Vrijheid als uitdaging
Hoe we deze gestalte  geven, wordt ons niet opgelegd maar mogen wij in vrijheid keuzes maken. Een vrijheid die niet een vrijblijvendheid inhoudt maar eerder een uitdaging. Ook in de evangelies op de zondagen die volgen mogen wij horen dat er een barmhartige vader naar ons uitziet. (Lucas 15,1-3.11-32) Een God die in Jezus laat zien niet te oordelen (Johannes 8, 1-11).

Drie heilige dagen
Dit mag een uitnodiging zijn om zo in de Goede Week de drie heilige dagen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag te vieren.
Witte Donderdag, de avond voor Zijn lijden en dood. De instelling van het mysterie van ons geloof, de Eucharistie. Jezus is het die ons vraagt dit te doen als een blijvende herinnering aan Hem.
Goede Vrijdag de dag waarop Hij zichzelf gaf om van ons vrije mensen te maken die niet in vertwijfeling moeten blijven steken.
Pasen, de doortocht naar de verrijzenis. In die nacht herdenken wij dat de dood niet het laatste woord heeft maar het leven.

Mogen wij door deze drie dagen heen het Paasmysterie ten volle beleven en met Hem en door Hem en in Hem levende stenen zijn in onze Kerk, waarin Hij de Hoeksteen is, het fundament. Ik wens u allen een goede en bezinnende veertigdagentijd toe.

Parochievicaris Willy RekveldKijk voor meer informatie op onze inspiratiepagina Aswoensdag en Veertigdagentijd
 
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Een Blijde Boodschap
door
past. werker Frank de Heus
Advent 2023
door
pastoor Paul Daggenvoorde

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP