Wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander


‘Wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander.’ 

Ik heb als kind al geleerd ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’.
Maar laatst las ik daar een variatie op ‘Wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander’. Dat vond ik wel mooi. Wat ik als kind leerde, kan nog leiden tot passiviteit. Je laat elkaar met rust. De variant is echter positief gericht en nodigt uit tot actie: ‘Doe dat ook een ander’.

Hier komt iets in beweging. Er wordt geen afstand gehouden maar relatie met elkaar aangegaan. De variant is wel spannender, dan wat ik vroeger als kind leerde. Ik herinner mij, dat ik ooit in mijn eerste jaren als pastoraal werker ’s avonds laat een parochiaan voor mijn deur had staan. Het ging niet goed tussen hem en zijn vrouw. Hij was de weg kwijt, was door zijn vrouw op straat gezet en had bovendien gedronken. Wat moest ik? Ik heb hem die nacht onderdak gegeven. Maar ik heb wel slecht geslapen die nacht en de volgende ochtend gecheckt, of er niets verdwenen was uit mijn huis.

Maar wat had ik zelf gewild, als ik op straat kwam te staan? Ik weet niet, of ik zoiets een tweede keer zou doen. Misschien zou ik hem nu eerder verwijzen naar een opvanghuis, als zoiets in de buurt aanwezig is.
Maar er zijn toch voldoende situaties waarin dat ‘Doe dat ook een ander’ mij uitdaagt om stappen te zetten naar andere mensen toe.
Soms door eigen angst heen. Soms over eigen trots heen. Soms door eigen moeheid heen.

God vraagt ons zulke stappen te zetten om zo samen het goede leven te zoeken en te vinden.
Daarover gaat het evangelie van komende zondag: Mattheüs 18, 21-35.

door Frank de Heus, pastoraal werker

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

Met vallen en opstaan
door
pastoor Paul Daggenvoorde
Wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander
door
past. werker Frank de Heus

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP