Wie zaait zal oogsten


Wie zaait zal oogsten
Eens ging een zaaier uit om te oogsten. Matteüs 13,3 

Het evangelie van het komende weekend doet mij denken aan mijn jeugd. Aan mijn buurman die nog zaaide uit een zinken bak die om zijn nek hing vol met zaad om uit te zaaien. Hij was daarin heel secuur als zijn hand vaardig het zaad uitstrooide. Niet te veel en niet te weinig op een plek, hopend op een goede oogst.

Ook in het leven van alle dag mogen wij ons zien als de zaaier in woord en daad. In hetgeen wij doen. Beroepsmatig en bovenal vrijwillig zetten velen zich in op verschillende terreinen in onze geloofsgemeenschappen. Ze zijn als de zaaier waarover Jezus het heeft.

Het zaad is het woord dat soms gehoord wordt, maar vaak ook niet. Het valt niet in de goede aarde. Het wordt niet verstaan en komt niet tot wasdom. Ook Jezus leerlingen ervaren dat. Ze zetten zich in met hart en ziel, maar zien in de woorden die Jezus spreekt geen resultaat. Ook ons overkomt dat in de praktijk van alle dag. 

Waar doen wij het nog voor is een vaak gehoorde noodkreet. Maar het woord van Jezus mag ook ons bemoedigen. Wat wij doen in woord en daad daarvan valt ook een groot gedeelte in goede aarde. Het mag vrucht dragen.

Zijn kleine woorden hierin niet het krachtigste? Zij mogen groeien tot opbouw hier en nu. Gebruik geen grote woorden, zegt Jezus. Grote woorden verliezen hun kracht, vallen niet in de goede aarde. Ze gaan aan ons voorbij.

Ik hoop dat wij, u en ik goede woorden spreken om elkaar te bemoedigen en nabij te zijn. Zijn als dat zaad dat in de goede aarde valt. Ons hart. Opdat het mag zijn zoals een lied verwoordt:

 

Het kleinste zaad wordt levensbrood, zo voedt de een de ander.


Dat wij zijn als goede aarde, waarin het zaad, het woord tot volle wasdom mag komen. 

Pastor Willy Rekveld, parochievicaris 

 
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Een Blijde Boodschap
door
past. werker Frank de Heus
Advent 2023
door
pastoor Paul Daggenvoorde

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP