Word niet moe het goede te doen


Vastenboodschap paus Franciscus voor 2022

Christenen moeten erin volharden ruimhartig het goede in de wereld te doen. Daarbij moeten ze zich laten sterken door het gebed en door het bestrijden van het kwaad in hun eigen levens – inclusief verslavingen aan digitale media, schrijft paus Franciscus.
Hij doet dit in zijn boodschap voor de Veertigdagentijd.

“De Vastentijd is een gunstige tijd om deze verleidingen te weerstaan, en in plaats daarvan een meer integrale vorm van menselijke communicatie te cultiveren, bestaande uit ‘authentieke ontmoetingen’: van aangezicht tot aangezicht en in persoon”, aldus de paus.

“Laten wij God vragen ons de geduldige volharding van de landbouwer te geven, en te volharden in het doen van het goede, stap voor stap.” De grond daarvoor “wordt voorbereid door vasten, bewaterd door gebed en verrijkt door de naastenliefde”.

 
Goedheid zaaien
De boodschap werd donderdag door het Vaticaan gepubliceerd en draagt een citaat van de apostel Paulus als titel: “Laten we niet moe worden goed te doen; als we de moed niet verliezen, zullen we te zijner tijd de oogst binnenhalen. Laten we dus, zolang we tijd hebben, goed doen aan allen” (Gal. 6,9 - 10a).
Christenen, schrijft Franciscus, zijn geroepen om hun hele leven goedheid te zaaien, maar zelfs nog meer tijdens de Veertigdagentijd.

Bidden, vasten en biechten
De eerste vrucht daarvan “verschijnt in onszelf en onze dagelijkse leven”, en straalt Christus’ licht uit naar de wereld. Goedheid zaaien “ten bate van anderen bevrijdt ons van een nauw eigenbelang, doortrekt onze daden van gratuiteit en maakt ons deel van de magnifieke horizon van Gods weldadige plan”.
Christenen moeten het gebed niet moe worden, schrijft de paus: “Wij moeten bidden omdat we God nodig hebben. Denken dat we niets anders nodig hebben dan onszelf, is een gevaarlijke illusie.”
“Laten wij niet moe worden het kwaad uit onze levens te rukken”, voegt hij toe. Daarbij onderstreept de paus het belang van vasten, en van het vragen om vergeving in het sacrament van boete en verzoening.

De begeerte weerstaan
Christenen moeten “de begeerte”, de neiging tot de zonde, weerstaan, die een zwakheid is die tot “egoïsme en alle zonde” leidt, “en in de loop van de geschiedenis een waaier aan manieren vindt om mannen en vrouwen de zonde in te lokken”.
Een teken van die zwakte is een verslaving aan “digitale media, die menselijke relaties verarmt”. De Veertigdagentijd is een goede tijd om gezonde communicatie en face-to-face ontmoetingen te cultiveren, schrijft Franciscus.

Actieve naastenliefde
“Laten wij het niet moe worden om het goede te doen in actieve naastenliefde richting onze naasten”, en vreugdevol te geven.
“De Vasten is een goede tijd om degenen in nood op te zoeken – en hen niet vermijden; om uit te reiken naar degenen die een luisterend oor en een goed woord nodig hebben – en hen niet te negeren; om degenen die eenzaam zijn te bezoeken – en hen niet te verlaten.”

Geroepen het goede te doen
“Laten wij onze roeping om goed te doen aan allen in de praktijk brengen”, schrijft hij, “en de tijd nemen om de armen en mensen in nood, de verlatenen en afgewezenen, en zij die gediscrimineerd en gemarginaliseerd worden lief te hebben.”
Het goede doen “met liefde, rechtvaardigheid en solidariteit” is niet iets waartoe op een moment eens en voor altijd wordt besloten: het moet “elke dag worden gerealiseerd” en vraagt geduld, gebed en hoop.

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

De intocht in Jeruzalem
door
past. werkster Carla Berbée
Vrolijk opstaan uit je graf?
door
past. werker Frank de Heus

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP