Parochie-excursie Zwolle 2024

Parochie-excursie Zwolle in het teken van Thomas a Kempis en de Moderne Devotie

Donderdag, 11 april 2024, een groep van 35 parochianen uit Zuidoost Twente vertrekt vanaf de St. Jozefkerk Enschede per touringcar naar Zwolle. De tweede en ook afsluitende dag in het excursieprogramma over de Moderne Devotie. Op 25 januari stonden in Deventer Geert Groote en de Moderne Devotie centraal, nu treden we in de voetsporen van Thomas a Kempis.

Koen en Juliette vormen in de bus spontaan het koffieteam, alle passagiers krijgen van Hetty een echte Zwolse steek (suikerballetje) voor bij de koffie en pastoor Paul Daggenvoorde praat onderweg iedereen bij over de geschiedenis en betekenis van Thomas a Kempis en de Moderne Devotie in Zwolle en omgeving.

Om 10 uur start in het voormalige klooster Windesheim, waarvan nu nog de oude brouwerij te bezoeken is. Deze is ingericht als kerk en wordt gebruikt door de Nederlands Hervormde gemeente. Gastheer Wim Verweij houdt een boeiend betoog over de historie van het pand, de omgeving en de invloed van de Moderne Devotie en Thomas a Kempis.

Aansluitend naar de begraafplaats Bergklooster. Hier woonde Thomas vele jaren in het toenmalige, maar nu afgebroken klooster. Is daar gestorven en oorspronkelijk ook begraven. Hier schreef hij zijn wereldberoemde “Over de navolging van Christus”. Bij het monument ter nagedachtenis aan Thomas verzorgt pastoor Paul een korte inleiding over Thomas a Kempis en leest hij enkele teksten voor uit “De navolging..”. Teksten die ook nu actueel zijn. 

In het stadscentrum van Zwolle op de bovenverdieping van Stads café Blij (dat word je er ook van) staat rond half 1 een heerlijke lunch klaar.

Daarna tijd om de benen te strekken: twee stadsgidsen leiden ons langs alle plaatsen en gebouwen in her centrum van Zwolle die van betekenis zijn rond de Moderne Devotie. Met de  opdracht: uiterlijk 15.15 uur de groep afleveren bij de Onze Lieve Vrouwe Basiliek. Ook bekend als: De Peperbus. Daar, waar het gebeente van Thomas a Kempis zich bevindt..

We bidden samen bij de schrijn en sluiten de dag daarna af met een warme en inspirerende Eucharistieviering. Veel devotie. Moderne Devotie. Zo veel over te zien en te vertellen En dat in onze eigen regio!
We kijken dankbaar terug op twee hele bijzondere dagen, met dank aan allen die hier aan hebben bijgedragen!
(verslag Hetty Mulder)

 

Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Teken van liefde
door
parochievicaris Willy Rekveld
Zaaien en oogsten
door
past. werker Frank de Heus

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP