Thuiskomen


Onder belangstelling van veel verschillende mensen is de haan weer op de toren van de Mariakerk geplaatst. De skyline van Losser wordt al wel een eeuw bepaald door onze kerk en haar toren. ‘Je weet dat je bijna thuis bent, als je de kerk en de toren ziet’.

Gezekerd in een tuigje mocht ik in een bakje onder de hijskraan mee omhoog. De haan is verrassend groot en zwaar. En om goed zichtbaar te zijn ook fraai verguld. Met fluwelen handschoenen hebben we hem op een forse pin gestoken. De as waarop hij draait om de windrichting aan te wijzen.

In de auto bespraken collega Carla Berbée en ik de betekenis van de haan.
Niet dat wij christenen met alle winden zullen meewaaien.
Wel dat wij in de wind durven staan, en zullen onderscheiden waar we niet louter door de tijdsgeest, maar ook en vooral door het waaien van de H. Geest worden beïnvloed. Bovendien betekent de haan dat we alert zullen zijn op christelijk leven dat in de benen komt, dat opstaat en ook opstandig kan zijn. En dat we dat durven benoemen; zoals de haan laat horen dat de zon opkomt. Vanouds is de opkomende zon beeld voor de opstanding van Christus.

De haan doet ook denken aan de apostel Petrus. Gepassioneerd had hij beloofd Jezus nooit te zullen verraden. Waarop Jezus had gewaarschuwd dat Petrus hem sneller zou verloochenen dan die dacht: ‘eer de haan kraait, zal zul jij mij drie keer hebben verraden’. Nog voor het begin van de nieuwe dag dus.

Telkens wanneer we de toren en de haan zien kunnen wij ons afvragen of wij de dag werkelijk als leerling van Jezus hebben doorgebracht. Zijn anderen en wijzelf een beetje dichter bij huis en thuis gekomen.
Of juist niet? 

Pastoor Daggenvoorde

Bekijk de foto's van het plaatsen van de kerkhaan in ons fotoalbum (klik op de foto):

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente blogs

‘Verantwoordelijk-heid nemen’
door
Past. werker Frank de Heus
Het elfde gebod: Geniet!
door
Past. werkster Carla Berbée

Bekijk meer blogs

Like ons op Facebook

TOP