Kerkhaantje geplaatst

Het dak van onze mooie H. Maria Geboortekerk in Losser kan weer generaties mee! Niet alleen de locatieraad, maar wij allemaal als parochianen zijn heel trots op het prachtige resultaat. Hulde aan de Leisteenmeesters die de zomerse hittegolf hebben getrotseerd en zo geduldig en standvastig bezig zijn geweest. De renovatiewerkzaamheden waren even voor de zomervakantie afgerond.

Woensdag 28 augustus 2019 werd de haan weer op de toren geplaatst door pastoor Daggenvoorde. 's Middags was het kruis reeds geplaatst en 's avonds vanaf 19.00 uur werd er uitgebreid stilgestaan bij het plaatsen van de haan. 
Vooraf was er gelegenheid tot ontmoeten met een kopje koffie onder de vrolijke noten van concertvereniging Sempre Crescendo. Vice-voorzitter Jan Oldeheuvel sprak een openingswoord namens het parochiebestuur, waarna pastoor Daggenvoorde uitleg gaf over de betekenis van de haan: deze staat symbool voor de opgestane Christus en doet een appèl op onszelf dat ook wij moeten opstaan en Christus niet moeten verloochenen. Een interessante uitleg vindt u hier: Het haantje op de toren en hier vindt u de reflectie op de haan van pastoor Daggenvoorde zelf: Thuiskomen.
Na een gebed toog het gezelschap naar het kerkplein, waar de hoogwerker klaar stond. Zelfs aan de overkant van de straat stonden nog belangstellenden!

De aannemer heeft onlangs laten weten dat de totale hoogte inclusief kruis en haan 39 meter bedraagt. De goudglimmende haan zelf is 40 cm en weegt 13 kg, een flink exemplaar dus! Pastoor Daggenvoorde moest de haan met handschoenen vastpakken, omdat er met blote handen vlekken kunnen ontstaan. 

Pastoor Daggenvoorde zegende de haan met wijwater en stapte vervolgens manmoedig in het bakje van de hoogwerker. Een fotograaf en een werkman gingen mee, waarna zij hemelwaarts gingen. Het plaatsen ging verrassend snel! Er volgde een hartelijk applaus, waarna pastoor Daggenvoorde al snel weer met beide benen op de grond stond. Er volgde nog een hartelijk samenzijn in de pastorietuin. Het was mooi om te zien dat er belangstelling was van burgemeester Kroon en van voor- en kerkgangers van alle gezindten, zelfs van het Syrisch-Orthodoxe klooster uit Glane. Zo verbindt onze kerkhaan de mensen in Losser en omstreken!


Foto's met dank aan Yvonne Damhuis, parochievicaris Rekveld, ds. Hennie Marsman, Jannie Fraterman en RTV Losser (filmpje).

 

Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Teken van liefde
door
parochievicaris Willy Rekveld
Zaaien en oogsten
door
past. werker Frank de Heus

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP