Wees niet bang!


Wees niet bang! 

Dit is de laatste bijdrage van Ans te Lintelo als collega in het pastoraal team. Zij ging 1 september jl. met pensioen. Ans, dankjewel voor alles! (red.)
 
Toen ik in 1996, na tien jaar vrijwilligerswerk voor jongeren, de stap zette naar een baan bij St. Gloverpastoraat had mijn vader vraagtekens. “Is je liefde voor het basisonderwijs dan helemaal verdwenen?”, vroeg hij. Met de uitleg over de inhoud van het jongerenpastoraat zag hij mijn uitdaging ook.

“Hoeveel mensen doen dat dan? Krijg je wel medewerking? Vind je jongeren? Is het wel echt een baan?” Vragen waar ik achter kwam door het te gaan doen.
In de regio waren wel priesters/diakens/pastoraal werkers die dezelfde doelgroep bedienden. Over medewerking vanuit de lokale kerkbesturen, teams, en vrijwilligers heb ik nooit te klagen gehad. En in de beginjaren sloten zich elkaar jaar zo’n 50-60 jongeren aan.

Maar zoals met alles, het veranderde door de jaren heen. De ontkerkelijking sloeg ook over op de aanmeldingen na het vormsel. We, de vrijwilligers en ik, maakten de activiteiten steeds ‘spannender’ en leuker. We pasten ons aan, aan de wensen. Het meeste was succesvol, al waren er ook teleurstellingen.  

Terug naar 1996. Mijn vader had een fantastisch handschrift. Hij hield van schrijven. Ik kreeg van hem een gedicht, prachtig uitgeschreven, om in te lijsten. De titel: Wees niet bang. De laatste paar jaar werd dat gedicht voor mij steeds belangrijker. De strekking van tekst uit 1996 is nog steeds actueel: als dit je roeping is, wees niet bang en ga ervoor!

Dat heb ik gedaan. Sluit het nu af. Dankbaar voor alles en iedereen die ik heb mogen ontmoeten, ga ik een nieuwe fase in. En ik ben weer niet bang!
 

Wees niet bang
Je kunt de eerste toon zijn in een lied
waardoor alle grenzen vergeten worden,
wees niet bang, wees niet bang.
Ook wanneer de toon amper klinkt, wees niet bang.
 
Je kunt de eerste vonk zijn voor een vuur 
dat alle wapens tot ploegen omsmelt, 
wees niet bang, wees niet bang. 
Ook wanneer de tegenwind je striemt, wees niet bang.
 
Je kunt de eerste graankorrel zijn op een akker 
die alle handen vullen zal met brood, 
wees niet bang, wees niet bang. 
Ook wanneer het land vol stenen zit, wees niet bang.
 
Je kunt de eerste druppel zijn voor een bron
die in de woestijn levensliederen zingt, 
wees niet bang, wees niet bang. 
Ook wanneer de wolk nog zwijgt, wees niet bang.
 
Je kunt de eerste pas zijn voor een dans, 
die alle voeten leidt naar onze God, 
wees niet bang, wees niet bang. 
Ook wanneer je voet nog struikelt, wees niet bang.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog


ReageerDoor op versturen te klikken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens conform onze Privacyverklaring (AVG)


Activiteitenkalender

Volledige agenda klik hier

Recente columns

Elkaar bevestigen
door
parochievicaris Willy Rekveld
Bidden
door
pastoor Paul Daggenvoorde

Bekijk meer columns

Like ons op Facebook

TOP